marți, 18 iunie 2013

Taburet din tuburi de carton



Dacă pe el stau copiii sau jucăriile, dacă este folosit ca măsuţă pentru diverse jocuri sau pentru a mânca din farfurioare de jucărie, nici măcar nu este important.
Oricum, îşi va găsi suficiente utilizări, surprinzătoare şi amuzante. 



Materiale necesare: 6-7 tuburi de carton, hârtie de ambalat sau o pungă mare de cadouri, bandă dublu adezivă, carton gros, lipici, sfoară sau şireturi.

Tuburile de carton trebuie să fie rezistente, ferme, să nu fie flexibile sau subţiri. Puteţi încerca să le îndoiţi. Dacă flexează, nu sunt bune.
Pentru a forma un taburet rezistent, cu puncte multiple de sprijin, trebuie să formaţi, cu ajutorul tuburilor, o formă de floare, adică să aveţi cel puţin 6 bucăţi de tuburi.

Pentru decorarea tuburilor, aveţi nevoie de hârtie de ambalaj mai groasă, colorată, specială pentru copii.



Mai întâi, tuburile se învelesc în ambalajul ales. Eu am folosit o singură pungă de cadouri, de dimensiuni mari şi colorată vesel. Avea şi un aspect lucios, ceea ce a făcut taburetul finalizat mai drăguţ, dar a şi îngreunat fotografierea lui, pentru că reflecta lumina.
Se aplică un tub pe hârtia colorată, se marchează înălţimea, apoi se roteşte tubul, încercând aproximarea suprafeţei lui desfăşurate. Oricum, este bine să mai adăugaţi câţiva centimetri la dimensiunea aproximată. După tăierea primei fâşii pentru învelirea primului tub, măsuraţi-le pe restul cu ajutorul acesteia.
Fâşiile de hârtie colorată se aplică apoi pe tub cu lipici solid şi se întinde bine, pentru a nu forma cute. Este mai simplu să se lucreze cu o hârtie mai dură, care nu se zbârceşte prea mult.


După împachetarea tuturor tuburilor, lipiţi-le unul de altul, treptat, cu ajutorul bandei dublu adezive. Aceasta se va desfăşura treptat şi se vor lipi tuburile pe porţiuni, apoi se va presa locul de lipire. 



Din carton gros, cum este cel de la cutiile de pantofi solide, se va decupa o formă de floare. Cel mai bine este să aşezaţi tuburile lipite peste cartonul din care veţi decupa capacul şi să trasaţi conturul acestor tuburi, ca să ştiţi exact dimensiunea de care aveţi nevoie.
Cartonul se va lipi bine cu scotch, transversal, prinzând floarea de tuburi. Nu vă faceţi griji, al final nu se va vedea această lipire.



Revenim la hârtia colorată. Înainte de lipirea florii de carton deasupra tuburilor, folosiţi-o ca să conturaţi la dimensiune exactă floarea din hârtie colorată care va acoperi prima floare.



Acesta se va prinde de cartonul de dedesubt cu ajutorul unui şiret. Eu am utilizat exact şiretul care forma toartele pungii de cadouri.
Pe şiret, fixaţi o parte a benzii dublu adezive, apoi desfaceţi treptat fâşia de hârtie care o acoperă şi lipiţi şiretul de jur împrejurul florii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu